Съюзниците в НАТО Великобритания и Белгия са в конфликт, съобщава Дейли

...
Съюзниците в НАТО Великобритания и Белгия са в конфликт, съобщава Дейли
Коментари Харесай

Оръжеен скандал между Белгия и Великобритания

Съюзниците в НАТО Англия и Белгия са в спор, съобщава " Дейли мейл ".

Причината е, че белгийската коалиция на зелените партии употребява разпоредбите за Брекзит, за да блокира износа за Обединеното кралство на сериозни технологии за нуклеарни оръжия.

Става въпрос за технология, която играе жизненоважна роля в поддържането на готовността на нуклеарните сили на Англия.

Белгия обаче твърди, че Лондон се нуждае от " лиценз за експорт ", за да я получи след Брекзит.

Независимо че и двете страни са съдружници в НАТО, вицепремиерът на Белгия Жорж Гилкинет, член на партията " Еколо ", която е част от зелената коалиция, блокира лиценза заради " опълчване на нуклеарните оръжия и оръжейната промишленост ", оповестява " Таймс ".

Смята се, че това решение е довело до предизвестието на Обединеното кралство, че ще анулира оръжейна поръчка на стойност 515 милиона английски лири към белгийското държавно управление, в случай че лицензът за експорт не бъде позволен. Представители на белгийското държавно управление показаха зажриженост заради разклащането на единството сред членовете на НАТО на фона на руско-украинския спор.

Лявата партия " Еколо " беше разкритикувана за решението от личното си държавно управление, като водачът на партията MR - също член на обединението, съобщи, че " Еколо " би трябвало " да се овладее ".

" Отказването на продажба на съоръжение на Англия е най-голямата догматична нелепост. Това е недопустимо ", категоричен бе той.

" Това е още по-възмутително, като се има поради непрекъснатото военно присъединяване на Англия в НАТО и по-специално в украинския спор, където би трябвало да следваме образеца на нашите английски съдружници ", прибавя народен представител от християндемократите.

Технологията, която Белгия блокира, е специализирана преса с високо налягане, която се употребява за обработка на нуклеарни боклуци. Произвежда се в Антверпен от американо-белгийската компания EPSI.

Англия употребява пресата като част от своето произвеждане и поддръжка на нуклеарни бойни глави.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР